Ce boli îi poate transmite o singură capusă câinelui sau pisicii tale

În timp ce sezonul de primavara-vara  readuce bucuria plimbărilor lungi pe afară, prin parcuri și sesiunile de joacă în grădina verde si insorita, vremea bună vine la pachet cu un pericol subtil care poate amenința sănătatea și fericirea câinilor și pisicilor noastre: căpușele.

Ce sunt căpușele?

Căpușele sunt artropode de mici dimensiuni, înruditi cu păianjenii, care se hrănesc cu sângele animalelor, dar și al oamenilor. Ele sunt întâlnite în principal în zone cu vegetație densă, precum păduri, pajiști și zone cu iarbă înaltă, dar nu numai. Căpușele au un corp aplatizat, prevăzut cu picioare lungi și un rostru specializat pentru a se agăța de gazdele lor și a se hrăni. Acestea sunt adesea percepute ca fiind mici pete maronii sau negre și pot varia în dimensiune, de la câțiva milimetri până la câțiva centimetri în diametru, în funcție de specie și stadiul de dezvoltare. 

Cele mai mari greșeli pe care le fac proprietarii de animale sunt:

  1. Subestimarea riscului pe care îl prezintă căpușele. 
  2. Neglijarea sau inexistența unei rutine de deparazitare. 
  3. Credința că acești paraziți sunt activi doar vara, deci în restul anului nu reprezintă un pericol.

Cu toate că perioadele calde sunt de obicei asociate cu o creștere a activității căpușelor, e bine de știut că acești  paraziți pot fi întâlniți și în alte sezoane și în diverse medii, inclusiv în păduri, parcuri și chiar în curțile și grădinile casei.

Ce boli pot transmite capusele cainilor si pisicilor noastre?

Pericolul înșelător al căpușelor nu constă doar în disconfortul pe care îl provoacă animalelor noastre prin mușcăturile lor, ci și în riscul de transmitere a unor boli grave și uneori chiar letale. Iată câteva dintre bolile cele mai comune transmise de căpușe: 

  • Babesioza

Cunoscută și sub numele de babesioză canină sau babesioză felină, este o boală parazitară cauzată de protozoarul Babesia. Acest parazit infectează globulele roșii ale animalelor de companie, provocând simptome variate și, în unele cazuri, complicații grave. Transmiterea babesiozei are loc prin mușcătura căpușelor, care acționează ca vectori ai infecției. 

Printre simptomele comune ale babesiozei se numără febra, slăbiciunea, pierderea poftei de mâncare, letargia și urina închisă la culoare. În cazuri severe, boala poate duce la icter, sângerări anormale, insuficiență renală și chiar deces. 

Diagnosticul și tratamentul babesiozei implică o abordare veterinară adecvată. Diagnosticul se bazează pe istoricul medical al animalului, examenul fizic și teste de laborator pentru identificarea parazitului sau a anticorpilor specifici. Tratamentul constă în administrarea de medicamente antiprotozoare pentru a distruge paraziții și a reduce simptomele. În cazurile severe, pot fi necesare terapii de susținere, cum ar fi terapia fluidă și terapia de sânge.

  • Boala Lyme

Este o afecțiune cauzată de bacteria Borrelia burgdorferi, care este transmisă prin înțepătura căpușelor infectate. Această boală poate afecta atât câinii, cât și pisicile, precum și oamenii. 

Simptomele bolii Lyme la animalele de companie pot include febră, letargie, durere articulară, slăbiciune și pierderea poftei de mâncare. În unele cazuri, boala poate progresa și poate duce la complicații grave, cum ar fi insuficiența renală sau leziunile neurologice. 

Diagnosticul bolii Lyme la animalele de companie implică adesea teste de sânge pentru detectarea anticorpilor specifici împotriva bacteriei Borrelia burgdorferi. 

Tratamentul constă în administrarea de antibiotice timp de mai multe săptămâni pentru a eradica bacteria. 

Este important să fim conștienți de riscul bolii Lyme și să luăm măsuri adecvate pentru a proteja sănătatea și bunăstarea animalelor noastre de companie.

  • Ehrlichioza

Este o boală parazitară cauzată de bacteriile din genul Ehrlichia, care sunt transmise prin mușcătura căpușelor infectate. Această boală poate afecta sistemul circulator și cel imunitar al animalului și afectează atât câinii, cât și pisicile, provocând simptome variate și uneori severe. 

Printre simptomele comune ale ehrlichiozei la animalele de companie se numără febra, pierderea poftei de mâncare, letargia, umflarea ganglionilor limfatici și sângerările anormale. În cazurile severe, ehrlichioza poate duce la complicații grave, cum ar fi insuficiența renală, afectarea sistemului nervos și chiar decesul. 

Diagnosticul ehrlichiozei la animalele de companie implică adesea teste de sânge pentru detectarea prezenței bacteriei Ehrlichia și a anticorpilor specifici. 

Tratamentul constă în administrarea de antibiotice timp de mai multe săptămâni pentru a eradica infecția. 

  • Anaplasmoza

Anaplasmoza este o boală cauzată de bacteriile din genul Anaplasma, care sunt transmise prin mușcătura căpușelor infectate. Această boală poate afecta câinii, pisicile și alte animale de companie, provocând simptome variate și uneori severe. 

Printre simptomele comune ale anaplasmozei se numără febra, letargia, pierderea poftei de mâncare, umflarea ganglionilor limfatici și durerea articulară. În cazurile severe, anaplasmoza poate duce la complicații precum sângerările anormale și probleme neurologice. 

Diagnosticul anaplasmozei implică adesea teste de sânge pentru detectarea bacteriei Anaplasma și a anticorpilor specifici. Tratamentul constă în administrarea de antibiotice pentru a eradica infecția.

  • Tularemia

Cunoscută și sub numele de febră de iepure sau febră de ienupăr, este o boală infecțioasă cauzată de bacteria Francisella tularensis. Această bacterie poate fi transmisă către câini, pisici și alte animale de companie prin intermediul mușcăturilor de căpușe, contactul cu animalele infectate sau expunerea la apă sau sol contaminate. 

Simptomele tularemiei la animalele de companie pot varia de la febră, letargie și pierderea poftei de mâncare până la ulcere cutanate, inflamații oculare și limfadenopatie (umflarea ganglionilor limfatici). În cazuri mai severe, tularemia poate duce la complicații precum pneumonie, hepatită sau tularemie septică. 

Diagnosticul tularemiei implică adesea teste de sânge și culturi bacteriene pentru detectarea prezenței bacteriei Francisella tularensis.

Este important să subliniem faptul că bolile menționate anterior sunt doar câteva dintre numeroasele afecțiuni pe care o căpușă le poate transmite animalelor de companie. În afară de boala Lyme, babesioză, ehrlichioză, anaplasmoză și tularemie, căpușele pot fi, de asemenea, vectori pentru o serie de alte boli periculoase, cum ar fi rickettsioza, bartoneloza, și altele. Aceste boli pot avea simptome variate și pot provoca complicații grave, iar unele dintre ele pot afecta și sănătatea umană. 

Preventia este cheia!

Prin urmare, este crucial să fim vigilenți în prevenirea și gestionarea infestării cu căpușe și să luăm măsuri adecvate pentru a proteja sănătatea și bunăstarea animalelor noastre de companie. 

Însă, în fața acestui pericol, există o armă puternică la îndemâna noastră: rutina de deparazitare externă. Prin aplicarea unor măsuri preventive adecvate, cum ar fi utilizarea de tratamente antiparazitare și verificarea regulată a animalelor noastre de companie, putem reduce semnificativ riscul de expunere la căpușe și bolile pe care le transmit acestea.

În această privință, educația joacă un rol crucial. Este esențial ca proprietarii de animale să fie conștienți de pericolele căpușelor și să înțeleagă importanța unei rutine de deparazitare externă în general, mai ales în perioadele calde ale anului. Prin luarea unor măsuri preventive simple, putem proteja sănătatea și bunăstarea celor mai buni prieteni ai noștri necuvântători.

Cabinet Veterinar Valu – Dr. Vet. Rebeca Neagu

Programeaza un consult pentru animalutul tau de companie: 0725.826.052

Adresa cabinet: Strada Dumitru Olariu 13, Valu lui Traian, jud. Constanta

 

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Puteți utiliza aceste etichete și atribute HTML:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>