Sfaturi de îngrijire a câinilor și a pisicilor în timpul sezonului rece

Odată cu sezonul rece, proprietarii de animale de companie trebuie să ia în considerare ajustări semnificative în rutina de îngrijire pentru a se asigura că prietenii lor necuvântători rămân sănătoși și voioși în condiții de vreme răcoroasă, cu extreme termice frecvente. Acest articol oferă sfaturi practice și utile pentru a face față iernii alături de câini și pisici, asigurându-ne că aceștia se bucură de sezonul rece în cele mai bune condiții. 

Adăpost cald în timpul iernii

Odată cu venirea sezonului rece, devine imperativ să ne asigurăm că animalele noastre de companie se bucură de un adăpost cald și confortabil. 

Dacă câinele doarme în exteriorul casei este important să îi asigurăm o atenție deosebită, pentru ca acesta să aibă un trai confortabil, mai ales pe timpul nopții, când temperaturile scad considerabil. Așadar, dacă animalul petrece o perioadă semnificativă în aer liber, asigură-i un adăpost corespunzător. Adăposturile ar trebui să fie bine construite, cu izolație adecvată și cu o intrare care să prevină pătrunderea vântului și a precipitațiilor. Adăugarea unei perdele sau a unei uși de plastic (PVC) pot îmbunătăți izolarea termică. 

Dacă pisica își petrecele nopțile în exteriorul casei, alocă-i un culcuș sub un acoperiș, ferit de ploi și vânt, sub forma unei cutii, unde să-i așezi o păturică pufoasă. 

În schimb, dacă câinele sau pisica dorm în interiorul casei, lucrurile devin mai simple, pentru că se vor bucura de o temperatură confortabilă traiului zilnic. Tot ce trebuie să faci este să le atribui un loc special amenajat pentru ei, în apropierea unei surse de căldură. Atenție, dacă încălzirea casei se face prin intermediul unei sobe, reșou electric sau șemineu pe lemne, nu le așeza culcușul prea aproape de acestea, pentru a preveni eventualele accidente. 

Îmbrăcămintea potrivită pentru câini 

În timpul iernii, unele rase de câini și animale mici pot avea nevoie de ajutor suplimentar pentru a se menține calde în aerul rece, în special cei cu blană scurtă și cei care stau în interiorul casei (unde este cald) și ies la plimbare afară, unde iau contact brusc cu o temperatură mai scăzută, vânt, ploaie sau zăpadă. 

Imbrăcămintea potrivită poate face diferența dintre o plimbare în aer liber plăcută și un episod rece și neplăcut pentru câinele tău, acesta putând să exploreze lumea exterioară fără sa resimta disconfortul provocat de frig, ploaie, vânt sau ninsoare.

Îți reomandăm să incluzi în garderoba câinelul tău:

  • un pulover pentru perioadele mai blânde, dar cu temperaturi scăzute.
  • o jachetă sau o salopetă, impermeabile pentru perioadele foarte reci, cu vânt și precipitații.
  • o pelerină impermeabilă subțire, pentru perioadele mai calde, dar ploioase.

Totuși, ia în considerare faptul că animalele nu sunt obișnuite să poarte haine și fiecare câine reacționează diferit la îmbrăcăminte. Este important să observi semnele de disconfort, cum ar fi agitația excesivă sau încercările repetate de a-și îndepărta haina. Dacă observi astfel de comportamente, ajustează îmbrăcămintea sau acordă-i câinelui timp să se obișnuiască cu noul său „look”. 

Nu exagera cu tot felul de accesorii, cum ar fi șepci, căciuli (care ii pot afecta vizibilitatea și auzul), botoșei care îi pot afecta mersul și ii poate crea stres și nu-i da haine prea strâmte sau prea multe. Nu uita că ei deja vin “echipați” cu blănița care să le țină de cald și cu pernutele lăbuțelor care să-i protejeze de temperaturile mai scăzute de la sol. Rolul tău este să te asiguri că îi menții uscați și la o temperatură confortabilă plimbărilor zilnice.

Alimentație și hidratare

Pe măsură ce temperaturile scad, este esențial să ne îndreptăm atenția către dieta animalelor de companie pentru a le susține sănătatea și bunăstarea în timpul iernii. Alimentația corectă nu numai că asigură energie, ci și contribuie la întărirea sistemului imunitar și prevenirea creșterii în greutate, aspecte cruciale în sezonul rece.

În primul rând, este important să conștientizăm că necesitățile calorice ale animalelor de companie pot varia în funcție de condițiile meteorologice. Pe măsură ce temperaturile scad, câinii și pisicile pot avea nevoie de mai multă energie pentru a-și menține căldura corporală. Ajustarea cantității de hrană în funcție de aceste cerințe sporite poate contribui la menținerea unei greutăți sănătoase.

Hrana pentru animalele de companie trebuie să fie bogată în nutrienți esențiali, cum ar fi vitaminele și mineralele, pentru a sprijini sistemul imunitar. Adăugarea suplimentelor alimentare recomandate de medicul veterinar poate întări rezistența la boli și poate preveni afecțiunile specifice sezonului rece. 

Înainte de a face orice ajustare semnificativă în dieta animalului de companie, este întotdeauna recomandat să consulți medicul veterinar. Un profesionist poate oferi sfaturi personalizate, ținând cont de nevoile specifice ale animalului tău și oferind o perspectivă expertă asupra schimbărilor necesare în alimentație.

Câinii și pisicile vor consuma mai puțină apă iarna decât în sezonul cald, dar fi totuși atenț să aibă apă proaspătă în permanență. Pentru câinii care stau mai mult timp în exteriorul casei, recomandăm bolurile de plastic pe timpul iernii (în care să puneți  mereu apă călduță), fiindcă cele metalice au tendința de a îngheța mai rapid. Fiți mereu cu ochii pe bolul de apă și schimbați apa ori de câte ori se formează pojghiță de gheață la suprafață.

Activitatea fizică a animăluțelor iarna 

Aici vorbim în special despre câini, pentru că ei au nevoie de o activitate fizică mai intensă decât pisicuțele. Este clar și evident că în timpul sezonul cald, câinii au parte de plimbări și sesiuni de joacă mai lungi și mai intense, iar temperaturile scăzute, vântul și precipitațiile pot afecta și scădea perioadele de joacă. Însă, este esențial să înțelegem că, chiar și în sezonul rece, activitatea fizică este crucială pentru sănătatea și fericirea prietenului tău blănos. Vom explora astfel modalități creative și sigure de a menține animalele de companie active, contribuind la păstrarea stării de bine în iarna friguroasă:

Jocurile în interior reprezintă o opțiune excelentă pentru a menține animalele de companie active și implicate. O simplă sesiune de aruncare a jucăriilor, jocuri de-a v-ați ascunselea sau chiar sărituri peste obstacole improvizate pot stimula activitatea fizică și pot preveni monotonia. 

Plimbări scurte și în siguranță. Chiar și în iarna rece, plimbările scurte pot face minuni pentru câiniele tău. Alege rute cu pavaj curățat de zăpadă, evitând suprafețele alunecoase. Adaptează durata plimbărilor la toleranța animalului și la condiții meteorologice de afară.

Jucării interactive. Utilizarea jucăriilor interactive poate transforma o zi plictisitoare într-o oportunitate de joacă activă. Jucăriile care dispensează mâncare sau cele care necesită efort fizic pentru a obține recompense pot oferi stimulare mentală și fizică, contribuind la menținerea unei stări de bună dispoziție. 

Exerciții de dresaj în interior. Dresajul în interior nu doar că consolidează legătura dintre stăpân și animal, dar reprezintă și o activitate mentală și fizică esențială. Sarcini simple, precum comenzi de bază (șezi, culcat, dă lăbuța, etc.)  sau chiar exerciții mai complexe, pot menține animalele de companie active și alerte. 

Pe măsură ce iarna își face simțită prezența, proprietarii de animale de companie se confruntă cu responsabilități sporite în asigurarea bunei lor stări de sănătate și fericire. De la asigurarea unui adăpost cald și confortabil pentru câinii care petrec timpul în aer liber până la aspecte despre îmbrăcămintea potrivită, ajustări în alimentație și activitatea fizică de zi cu zi, fiecare lucru este crucial în menținerea echilibrului sănătos al prietenilor noștri necuvântători. 

În ciuda frigului și a provocărilor specifice iernii, cu atenție și atitudine pozitivă, putem crea un mediu sigur și plăcut pentru animalele de companie, astfel încât acestea să strălucească de bucurie pe tot parcursul sezonului rece.

Cabinet Veterinar Valu – Dr. Vet. Rebeca Neagu

Programeaza un consult pentru animalutul tau de companie: 0725.826.052

Adresa cabinet: Strada Dumitru Olariu 13, Valu lui Traian, jud. Constanta

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Puteți utiliza aceste etichete și atribute HTML:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>